Matcha ir sąmoningumo praktika (mindfulness)

Sutelkiant visą savo dėmesį į vieną veiksmą, visos susikaupusios mintys tarsi atsitraukia. Matcha arbata turi ne tik naudos sveikatai, bet ir sąmoningas jos ruošimas padeda įsijausti į akimirką.

Priemonės, reikalingos matcha arbatai paruošti, yra labai paprastos, tačiau svarbios. Ko tikrai nereikėtų daryti, tai įsidėti matcha miltelių į puodelį, įpilti verdančio vandens ir maišyti šakute. Prašau, jokiu būdu to nedarykite! Sugadinsite matcha ir imsite jos neapkęsti.

Tai ką tuomet daryti?

Pirmiausia pasiimkite sietelį, padėkite jį ant puodelio ir įdėkite maždaug pusę arbatinio šaukštelio matcha miltelių (visą arbatinį šaukštelį, jei norite intensyvesnio skonio). Tada švelniai braukite matcha per sietelį, kad ji kristų žemyn į dugną.

Galite naudoti pirmą po ranka pasitaikiusį įprastą arbatinį šaukštelį, bet tradicinis bambuko šaukštelis (chasaku) yra mažas meno kūrinys. Jis labai panašus į ledo rutulio lazdą ir pritaikytas matcha pasemti iš gilesnės pakuotės. Labai greitai pamatysite jo naudą ir pajusite, kiek matcha miltelių reikia pasemti vienai porcijai.

Dabar jau esate pasiruošę pilti vandenį. Vandens temperatūra yra LABAI svarbi. Jeigu viršysite 80°C, nuplikinsite matcha - skonis bus keistas ir net šleikštus. Kad nereikėtų nuolat naudotis maisto gaminimo termometru, labai geras dalykas yra virdulys su vandens temperatūros reguliavimu.

Na ir paskutinis įrankis yra putų plakiklis. Pakreipkite jį šonu taip, kad nesidaužytų į puodelio sieneles. Plakite tol, kol gausite kreminę putą. Gali būti, kad reikės pasitreniruoti!.. Tačiau labai greitai Jums pavyks. Arba galite naudoti rankų darbo tradicinę bambukinę šluotelę (chasen), kuri sukurta iš vieno bambuko gabalo. Pabaigoje nuskalaukite ją po tekančiu vandeniu ir pastatykite, kad gerai išdžiūtų.

Taigi, kur tas mindfulness? Ogi visas šis procesas. Neabejotinai viską galite atlikti skubėdami ir tiesiog vėl pulti prie savo darbų, tačiau netrukus Jūs pamatysite, kaip naudinga pristabdyti, sulėtinti matcha paruošimą.

Dovanokite sau 5 minutes, kurių reikia, kad sušiltų vanduo, persijotumėte matcha, susiplaktumėte putą. Dar keletą minučių skirkite arbatai gurkšnoti. Tai užduoda tokį gerą toną likusiai dienai, o protui leidžiame tiesiog nurimti, pabūti dabartyje.

Lėtas matcha ruošimas ir jos gurkšnojimas gali padėti pastebėti daugiau dalykų: artimą aplinką, išgirsti vidinius pokalbius, suvokti emocijas.

Juk taip gera tiesiog pabūti, padiskutuoti su savimi, įsivertinti savo norus ir galimybes.