Matcha arbatos paruošimas be bambukinės šluotelės

Internete apstu paveikslėlių ar vaizdo įrašų, kaip paruošti matcha arbatą su bambukine šluotele. Visgi šluotelė matcha arbatai ruošti kai kam gali būti nemenkas iššūkis, ypač kai žalią gėrimą ruošiame ne namuose, o kelionėje ar darbe.

Prisiminkime, kam skirta bambukinė šluotelė. Tai yra pagrindinis japonų arbatos gėrimo ceremonijos aksesuaras, sukurtas matcha plakti. Tradiciškai matcha šluotelė padeda ištirpti arbatos milteliams ir sukuria storą putų sluoksnį, kuris išryškina subtilų arbatos skonį. Todėl mėgstantys kreminę putą džiaugsis šiuo pirkiniu.

Vis dėlto bambukinė matcha šluotelė tikrai nėra vienintelis šios arbatos ruošimo įrankis. Išbandžiau 3 alternatyvas, kurios padaro šią arbatą labiau prieinamą. Štai ką galvoju apie kiekvieną iš jų.

3 greiti būdai paruošti matcha be bambukinės šluotelės

Purtymas

Tai pats lengviausias būdas pasiruošti matcha, jei esate darbe, sporto salėje, keliaujate ar tiesiog neturite po ranka šluotelės.

Viskas, ko jums reikia, yra nedidelis stiklainis, matcha arbata ir raumenų jėga! Matcha miltelius ir norimą kiekį atvėsusio vandens supilkite į indą, sandariai uždarykite ir stipriai purtykite apie 30 sek., kol gumulėliai ištirps. Nuo purtymo susidaro burbulingas putų sluoksnis.

Taip purtydami galite pasigaminti tiek šaltą, tiek šiltą gėrimą.

Matcha arbata


Beje, purtant, vienas kitas matcha gumulėlis lieka neištirpęs... Bet aš radau išeitį! Keliaudama į darbą ar gamtą įsimetu stiklainėlį su jau persijotais matcha milteliais. Kai tik užsinoriu arbatos, tiesiog užpilu miltelius  šaltu ar virintu bei kiek atvėsusiu vandeniu ir mėgaujuosiu jos skoniu.

Smulkintuvas

Tai greičiausias būdas paruošti puodelį putojančios matcha arbatos. Viską už jus padaro išmanusis smulkintuvas. Lieka tik suberti matcha į smulkintuvą ir užpilti norimu kiekiu vandens.

Smulkintuvas taip gerai viską suplakė, kad neliko nė vieno grumstelio. Tokio arbatos paruošimo privalumas yra greitis. Liūdna žinia mėgstantiems putą – man jos taip ir nepavyko išgauti, nors ir bandžiau plakti per tam tikrą laiką  – nuo 15, 30 sek. iki 1 min.

Matcha arbata

 
Rankinis plakiklis

Šis būdas labiausiai primena tradicinį matcha arbatos paruošimą su bambuko šluotele. Be to, jis, kaip ir purtymas, labai patogus naudoti ne tik namuose, bet ir keliaujant atostogų ar vasarą į sodybą.

Tačiau yra ir šio metodo nepatogumų. Jeigu naudojate nepersijotus matcha miltelius ir rankinis plakiklis nėra toks galingas – jis nesutrina visų matcha gumulėlių! Puikiai pravers sietelis!

Pastebėjau, kad naudojant rankinį plakiklį reiktų aukštesnio matcha puodelio, nes plakiklis purškia ir taško gėrimą į šonus. Dar vienas naudingas patarimas - įjunkite plakiklį tik jam esant vandenyje ir išjunkite prieš ištraukdami.

Kai matcha paruošta, ją galite persipilti į pialą ar kitą mažesnį puodelį.

Matcha arbata


Pabaiga

Namuose, nesvarbu gaminu matcha vieną ar matcha latte, darbo dieną ar savaitgalį, visuomet naudoju bambukinę šluotelę. Mane žavi šis autentiškas žmogaus rankų darbo meno kūrinys. Be to, man tai svarbi arbatos gėrimo ritualo dalis.

Tačiau ne namuose mėgstamiausia mano alternatyva šluotelei yra purtymas butelyje. Tai visada pavyksta be rūpesčių ir taip pat skanu bei sveika.

Taigi dabar žinote dar 3 būdus, kaip paruošti matcha. Tai tikrai paprasta ir lengva. Belieka įsigyti aukštos kokybės japoniškos matcha arbatos, pasirinkti vieną iš aukščiau aprašytų būdų ir mėgautis turtungu žaliosios arbatos skoniu.

O galbūt esate išbandę ir dar kitokių matcha arbatos ruošimo metodų? Būtų labai įdomu išgirsti. Pasidalinkite!