Ar matcha gali sukelti pykinimą?

„Kartą arbatų parduotuvėje nusipirkau matcha arbatos. Daug girdėjau apie jos naudą sveikatai. Paruošiau pagal visas instrukcijas ant pakuotės. Papildomai peržiūrėjau ir porą vaizdo įrašų internete. Mmmm,  matcha buvo nuostabi. Man patiko jos kvapas. Skonis buvo maloniai kartus, švelnaus žolinio poskonio. Maždaug po 15 min. mane užplūdo energija. O dar po 15 min. - ėmė pykinti.

Praėjus kelioms dienoms paruošiau antrą arbatos puodelį. Dabar dėjau mažiau matcha miltelių. Poveikis buvo panašus – tik mažiau pykino.“

Šią istoriją radau interneto forume, kuriame dalinasi atsiliepimais apie matcha. Tačiau panašia patirtimi pasidalino ir viena mano sekėja, todėl nusprendžiau giliau pasidomėti, kodėl, išgėrus matcha arbatos, kai kam atsiranda blogumo jausmas.

Straipsnyje surinkau informaciją iš šaltinių, kuriuos laikau patikimais. Pavyzdžiui, Dr. Andrew Weil,  integralaus medicinos centro Arizonoje įkūrėją, žalioji matcha arbata domina nuo pirmojo apsilankymo Japonijoje 1950 metais.


Išgėrus matcha pykina? 
3 DALYKAI, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį.

1. Venkite gerti matcha tuščiu skrandžiu

Matcha arbatoje yra natūralių antioksidantų taninų. Ypač jų daug aukščiausios kokybės matcha arbatoje. Tai todėl, kad ji auginama siekiant išsaugoti kuo daugiau teigiamų augalo savybių.

Palyginkite - vienoje vidutinėje porcijoje polifenolio tanino yra:
Matcha arbatos – 99 mg,
Žaliosios arbatos – 7 mg.

Nors taninai naudinga sveikatai medžiaga, kartais jie gali sukelti skrandžio sutrikimų. Ypač matcha naujokams. Tad, jeigu išgėrus  jaučiate pykinimą, skrandžio maudimą, silpnumą, rekomenduojama matcha puodeliu mėgautis po pusryčių arba pietų.


Atkreipkite dėmesį ir į vandens temperatūrą. Patariama plikyti 70-80C laipsnių vandeniu, nes karštame vandenyje išsiskiria daugiau taninų.

Turbūt pastebėjote, kad išgėrus matcha lyg ir ima džiūti burna. Šį pojūtį ir sukelia taninai.

2. Nepersistenkite su matcha miltelių kiekiu

Vartotojai vis dažniau renkasi žaliuosius matcha miltelius kaip geresnę alternatyvą kavai. Ir daro didelę klaidą - pripratę prie stiprios kavos ima ruošti ir stiprų matcha gėrimą. Norėdami gauti daugiau energijos, deda  matcha miltelių iki 3-5 arbatinių šaukštelių.

Iš tiesų matcha turi kofeino, tačiau tik trečdalį kavos puodelyje esančio kiekio. Ir organizmas jį įsisavina daug lėčiau nei kavos kofeiną. Išgėrus matcha nebūna staigaus energijos pliūpsnio, kaip išgėrus puodelį kavos. O per didelis matcha kiekis gali suerzinti skrandį ir atsirasti skrandžio sutrikimų. 

Aukštos kokybės matcha arbatai paruošti rekomenduojama naudoti 1-2 arbatinius šaukštelius matcha miltelių. Geriausia 1-2 kartus per dieną.

Gera žinia Matcha latte mėgėjams. Šalutinį skrandžio poveikį galima pašalinti mėgaujantis matcha su pienu. Pabandykite, galbūt tai jūsų variantas.

3. Įsitikinkite, kad matcha yra saugi vartoti

Venkite gerti nekokybišką matcha arbatą iš nepatikrintų šaltinių. Štai dar kelios galimos priežastys, dėl kurių galite pasijusti blogai.

Po įvykių 2011 metais Fukušimos mieste kai kurių Japonijos regionų dirvožemyje buvo nustatyta sunkiųjų metalų. Dar ir šiandien daugelyje arbatos ūkių nuolat atlieka patikrinimą dėl radioaktyviųjų medžiagų. Matcha arbatos gamintojams tai išlieka ypač aktualu, nes suvartojamas visas arbatos lapas. Deja, perkant iš nepatikimų arbatos tiekėjų, šis kokybės patikrinimas gali būti ir praleistas.

Japonija laikosi griežtų taisyklių naudodama pesticidus ir chemines medžiagas žemės ūkyje. Patikimi ūkiai kasmet tikrina arbatos derlių, kad įsitikintų, jog veikliosios medžiagos neviršija leistinos ribos.

Šiuos, produkto saugumą ir kokybę patvirtinančius dokumentus privalo turėti kiekvienas matcha arbatos pardavėjas. Pirkėjui paprašius, juos turėtų parodyti. 

Kaip matote, priežasčių, kodėl matcha gali sukelti pykinimą, gali būti įvairios. Stebėkite savo kūną, jis siunčia ženklus, kas mums tinka, kas ne, ko jis nori ir ko galbūt tiesiog reiktų atsisakyti.

Linkiu Jums atrasti savo gėrimą ir skanaus jo gurkšnojimo!