Matcha arbatos paruošimas

Visiškai nesvarbu, ar ragavote anksčiau mačia arbatos (jap. „Matcha“), ar ne. Šį kartą kviečiu pasigaminti įprastu būdu matcha rūšis – Okumidori ir Gokou.

Pirma, pasiimkite negilų puodelį platesniu dugnu – taip bus lengviau išplakti arbatos putą.

1 veiksmas. Sušildymas

Kad įbėrus matcha į puodelį, ji iškart imtų skleisti savo aromatą, pirmiausia sušildykite puodelį. Į jį įpilkite karšto vandens ir palikite 2–3 min. pastovėti. Kol puodelis šyla, į jį pamerkite bambukinę šluotelę (chasen). Sušilęs bambukas tampa elastingesnis ir todėl matcha lengviau putoja.

Išpilkite vandenį ir nusausinkite puodelio vidų popieriniu rankšluosčiu arba audiniu.

2 veiksmas. Persijojimas

Naudodami sietelį į puodelį įsijokite 2 bambukinius šaukštelius (chashaku) matcha miltelių.

Jei neturite šio specialaus šaukštelio, rekomenduojame naudoti 2 g matcha arba vieną įprastą arbatinį šaukštelį.

3 veiksmas. Užvirinimas

Įkaitinkite vandenį iki 70–80 °C temperatūros. Labai svarbu, kad vandens temperatūra neviršytų 80 °C , nes dėl aukštos temperatūros matcha bus karti, neatsižvelgiant į tai, kokia jos kokybė. Jei vanduo bus drungnas (mažiau nei 70 °C ), bus sunku išplakti kreminę matcha putą.

Tinkamai temperatūrai pasiekti patogu naudoti elektrinį virdulį su termometru. Aš pati naudoju dar kelis labai paprastus būdus – kaičiu vandenį, kol pasirodo pirmieji garai, arba užvirinus vandenį, jį perpilu į kitą indą ir leidžiu šiek tiek atvėsti (apie 3–4 min.).

4 veiksmas. Plakimas

Įpilkite 1/3 puodelio arba 40 ml vandens į puodelį su matcha. Įprastai matcha išgeriama trimis gurkšniais, todėl ir vandens kiekis toks nedidelis.

Pradėkite plakti lėtai, po truputį greitėdami. Plakite vinginiais arba „W“ raidės judesiais. Tai gali užtrūkti maždaug 30 sek. Plakant šluotelė turi lengvai liestis su dugnu. Jokiu būdu nespauskite jos. Kiek pasipraktikavę, pamatysite, kad teisingai plakant po truputėlį atsiras smulkių burbuliukų puta, kuri padengia visą arbatos viršų.

matcha plakimas

5 veiksmas. Valymas

Iškart po plakimo nuplaukite šluotelę po vandens srove ir padėkite išdžiūti. Arbatos šaukštelį nuvalykite sausu audiniu ar popieriniu rankšluosčiu.

6 veiksmas. Ragavimas

Metas mėgautis pasigamintu nuostabiu gėrimu.

Paėmę puodelį į rankas, pajuskite jo šilumą. Užfiksuokite savo dėmesį į sodriai žalią spalvą. Įkvėpkite skleidžiamo aromato. Gurkštelėkite gėrimo. Japonai arbatos ceremonijos metu matcha skoniui atskleisti kartu  pateikia mažą gabalėlį saldėsio. Labiausiai matcha skonis dera su juodu šokoladu.

Skirkite laiko sau, savo mintims. Pabaigus gerti, užmerkite akis, pasimėgaukite umami skoniu, pajuskite arbatos poveikį savo kūnui, stebėkite savo mintis. Trumpam pasilikite šioje būsenoje. Sugrįšite iš jos kur kas ramesni, žvalesni, su šypsena.

Skanaus mėgavimosi matcha!