Kaip išsirinkti kokybišką matcha arbatą?

Matcha (mačia) Azijoje buvo vartojama šimtmečiais, tačiau per praėjusį dešimtmetį ji itin išpopuliarėjo ir Vakarų šalyse. Vis tiktai per tą laiką nebuvo sukurti šio produkto oficialūs vertinimo kriterijai, todėl Vakarų vartotojams gali būti sunku nustatyti matcha kokybės skirtumus.

Štai keletas pagrindinių kriterijų, į kuriuos reikia atsižvelgti ir kurie jums padės nustatyti matcha arbatos kokybę.

japoniška žalioji matcha arbata

 

Arbatos klasifikavimas

Vakarų rinkose matcha arbata dažniausiai skirstoma į ceremoninę ir kulinarinę matcha kategorijas. Tačiau net ir tarp jų yra didelių gaminio kokybės skirtumų.

Ceremoninės klasės matcha gaunama iš sezono pirmojo derliaus. Tokios arbatos lapai yra minkšti ir dar nedaug paveikti pavasarinės saulės spindulių. Šią matcha geriausia gerti kaip gryną arbatą.

Kulinarinės klasės matcha gaunama iš antro ar trečio derliaus, kai lapai yra jau brandesni. Kulinarinė matcha gali būti ir skirtingų derlių mišinys. Pvz., pirmasis derlius maišomas su antruoju. Tokia matcha yra laikoma žemesnės kokybės nei ceremoninė, todėl ją rekomenduojama naudoti kepant įvairius gaminius ir ruošiant matcha su pienu (matcha latte).

Įdomu tai, kad šie terminai ,,ceremoninė“ ir ,,kulinarinė“ matcha Japonijoje nevartojami. Visi produktai Japonijoje žymimi „matcha“ ir yra lygiaverčiai tai, ką Vakaruose vadina ceremoninės klasės matcha. O žemesnės kokybės produktas Japonijoje yra vadinamas „žaliosios arbatos milteliais“.

Tikra ceremoninė matcha gaminama tik iš *tencha lapų, o žaliosios arbatos milteliai gali būti gaminami iš sencha ar kitų arbatų.

japoniška matcha arbata

Kilmė

Matcha kilmė yra Japonija. Žaliosios arbatos milteliai gali būti gaminami ir kitose šalyse, tačiau tikroji matcha atkeliauja tik iš Japonijos. Kaip ir putojantis vynas, kuris gali būti vadinamas šampanu, tik jei pagamintas Prancūzijos Šampanės provincijoje.

Japonijoje yra keli regionai, kuriuose auginama ir ruošiama matcha: Uji, Yame, Nishio, Shizuoka ir Kagoshima. Uji yra žinomas visame pasaulyje dėl geros matcha kokybės. Uji matcha gaminama naudojant specifinį tradicinį metodą.

Kaina

Gera matcha turi savo kainą. Tai subtilus ir daug darbo reikalaujantis produktas, kurio pasiūla yra ribota.

Jei radote matcha arbatą, kurios kaina jums atrodo per gera, kad būtų tiesa, būtinai įvertinkite kitus jos kriterijus, kad įsitikintumėte, jog tai tikras produktas.

Pakavimas ir sandėliavimas

Kai matcha yra veikiama oro, ji labai greitai pasensta. Ji taip pat jautri šviesai - šviesa sukelia oksidaciją, o tai išblukina spalvą, pablogina skonį, sumažina kai kurių gerųjų medžiagų kiekį. Todėl matcha arbata turi būti laikoma nepermatomame, sandariame inde.

Dauguma pardavėjų supakuoja matcha taip, kad ji būtų apsaugota nuo oro ir šviesos. Tačiau jeigu matcha perpakuojama čia Lietuvoje yra tikimybė, kad ji vis gauna oro. Tad prieš užsisakydami paklauskite, kaip jie laiko savo matchą, ir suprasite, kokios kokybės gėrimą gausite.

Linkiu atrasti savo skonio matcha, kad būtų malonu ja mėgautis kasdien!

matcha arbatos ritualas

*Tencha –  japoniškos žaliosios arbatos rūšis, kuri naudojama ruošiant matcha arbatą. Tai aukštos kokybės arbata. Prieš nuimant derlių jos lapai mažiausiai 20 dienų apdengiami tamsiu audiniu, kad apsaugotų nuo saulės spindulių. Nuėmus derlių, arbatos lapai garinami, džiovinami ore, žalioji dalis atskiriama nuo lapo gyslelių.