Baisiausi dalykai ruošiant matcha arbatą

Helovyno nuotaika aplankė ir mane. Švenčių išvakarėse papasakosiu kelias girdėtas siaubo istorijas apie tai, kokią žmonės perka matcha arbatą ir kaip ją ruošia. Brrrrr....

Istorijas sudėliojau nuo baisiausios iki mažiau baisios.

SIAUBAS #1: UŽTERŠTA MATCHA

Vienas baisiausių dalykų, kuriuos gali padaryti arbatų mėgėjas, tai pirkti matcha arbatos miltelius visiškai nepasidomėjus apie pardavėją ir matcha sudėtį. Taip rizikuojate nusipirkti užterštą (švinu ar pesticidais) matcha arbatą arba jos mišinius, kuriems trūksta tinkamos kokybės. Ir dažniausiai tai gali nutikti susigundžius pigia kaina. Būkite atsargūs ir budrūs perkant matcha arbatas, įsigykite tik iš patikimų prekeivių.

SIAUBAS #2: NESERTIFIKUOTA IR NEPATIKRINTA MATCHA

Kaip jau paminėjau, dar viena kraupi klaida, daroma perkant nepatikrintą matcha arbatą, kuri organizmui gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Pavyzdžiui, pesticidais. Todėl rekomenduoju pereiti prie japoniškos arbatos. Japonijoje yra labai griežta reguliavimo sistema - daug griežtesnė nei ES ir JAV, todėl galite jaustis gana saugiai kasdien mėgaujantis japoniška arbata. Taip pat, patikimas tiekėjas, jums paprašius, visada parodys matcha kokybę patvirtinančius dokumentus ir padės išsirinkti kokybišką matchą

SIAUBAS #3: MATCHA MIŠINIAI

Kas gali būti baisiau autentiškos matcha arbatos gerbėjui, nei pirkti mažiau nei 100 proc. sudėties matcha arbatą. Kai kas norėdami sutaupyti perka pigesnius prekės ženklus. Tačiau jie dažnai būna maišomi su keistais produktais – nuo ryžių ir cukraus iki kitų pavojingų užpildų. Todėl reikėtų vengti visko, kas yra mažiau nei 100 proc. matcha.

SIAUBAS #4: VERDANČIO VANDENS NAUDOJIMAS

Kad matcha arbata neprarastų maistinės vertės ir skonio, jai reikia tam tikros temperatūros vandens. Šaltuoju sezonu geriausiai tinka 75-85 laipsnių Celsijaus temperatūra, vasarą – 70-80 laipsnių Celsijaus. Tinkama temperatūra labai svarbi norint atskleisti umami skonį.
Padariau eksperimentą su tuo pačiu matcha arbatos kiekiu  - 1 bambukinis šaukštelis. Vieną puodelį užpyliau ką tik užvirusiu vandeniu, antrą – apie 80 laipsnių. Abi arbatas plakiau bambukine šluotele. Užpiltas verdančiu vandeniu gėrimas beveik neturėjo skonio ir puta plakėsi sunkiai. Atvėsusiu vandeniu užpiltas matcha gėrimas išryškino arbatoje lapeliuose sukauptus skonius, gavosi standi puta ir gomuryje buvo juntamas umami.

SIAUBAS #5: MATCHA MAIŠYMAS SU ŠAUKŠTU

Baisinga idėja matcha arbatą maišyti su šaukštu, nes tai nesuskaidys matcha miltelių ir gausis gėrimas su gumulėliais. Gal tai ir tinka Helovyno šventei, bet tik ne kasdieniam matcha gėrimui. Rekomenduoju naudoti bambukinę šluotelę arba elektrinį plaktuvą. Matcha dalelės netirpsta vandenyje - iš jų galima padaryti suspensiją. Tai yra kietąją medžiagą paskirstyti smulkiomis dalelėmis vandenyje arba dujose. Tam reikia šluotelės, kad dalelės greitai judėtų ir į procesą būtų įtrauktas vanduo ir oras. Taip susidaro putojantis sluoksnis. Naudojant šaukštą ar šakutę, beveik neįmanoma sukurti putojančio sluoksnio.

Tikiuosi, kad ši tema patraukė jūsų dėmesį ir paskatino daugiau sužinoti apie matcha arbatas. O kas švenčiat Helovyną, smagaus pašėlimo prieš visų šventųjų dieną.