Eksperimentas: mėnuo be kavos

Turbūt girdėjote, kad matcha arbata turi kofeino. Tiems, kas nori visai atsisakyti kavos arba sumažinti jos kiekį, yra rekomenduojama kavą pakeisti matcha arbata - puikia alternatyva.

Nusprendžiau šią rekomendaciją išsibandyti pati praktiškai ir įsivertinti, kaip man tai pavyko. Rugsėjo mėn. pavadinau „MėnuoBeKavos“ ir startavau sulig išaušo pirmasis rugsėjo rytas.

Kaip man pavyko ir ką atradau, kasdien stebėdama savo savijautą?

  • Pirmoji savaitė be kavos buvo pati sunkiausia. Ir čia labiausiai gelbėjo žalioji arbata matcha. Išgerdavau jos po kelis puodelius per dieną, kad tik kūnas gautų prašomo kofeino, jausčiausi energinga ir žvali.
  • Pirmosiomis dienomis norėjosi tikro matcha „shot‘o“, kad užplūstų energija. Tad į puodelį dėdavau du kaupinus  bambukinius šaukštelius matcha miltelių. Diena būdavo lengvesnė.
  • Kai praeidama pro miesto kavines užuosdavau kavos kvapą, jis man atrodė tūkstantį kartų ryškesnis ir malonesnis. Kaip ir anksčiau užsukdavau į pamėgtas kavines, tik dabar jau ne kavos, o matcha latte ar kitų arbatų.
  • Po kelių savaičių supratau, kad aš kovoju visai ne su organizmo poreikiu gauti kofeino dozę, o su savo įpročiais: gerti kavą tam tikroje vietoje tam tikru metu su tam tikrais žmonėmis. Įsitikinau, kad ir daugiau dalykų darau tiesiog iš įpročio, nesąmoningai, nepaklausdama savęs, ar aš tikrai dabar to noriu.
  • Sako, kai  ko nors atsisakai, atsiranda vietos naujiems dalykams. Atradau beveik pamirštą, tačiau labai sveiką cikorijos gėrimą. Tai paskrudintos ir susmulkintos augalo šaknys, kurios savo skoniu šiek tiek primena kavą (be kofeino).

  • Mėnesio be kavos perlas. Įpusėjus eksperimentui pastebėjau, kad atsikėlusi 5.30 jaučiuosi žvaliai. Pavalgiusi pietus – vis dar jaučiuosi žvaliai, nebeima žiovulys. 23.00 eidama miegoti jaučiuosi natūraliai pavargusi, tačiau nebegalvoju, kaip greičiau griūti į lovą. O atsigulusi užmiegu akimirksniu.

Atrodo, kad energija pasiskirsto tolygiai taip, kad jos užtektų visai dienai. Nebeliko energijos kilimų ir kritimų šuolių. Neapsakomai geras jausmas! 

Taigi pats geriausias šio eksperimento rezultatas - jaustis energingai visą dieną. Tad, kad ir kaip mėgstų kokybišką kavą, kol kas nusprendžiau ir toliau jos negerti. Geriau dar labiau mėgausiuosi matcha bei kitais mano atrastais gėrimais ir visą dieną liksiu žvali.